Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/krigsspe/public_html/plugins/system/advancedmodules/advancedmodules.php on line 257

Inspiration

Under den här rubriken kommer du att kunna hitta intressanta artiklar om spel, nyttig information kring spel samt en och annan AAR. Just nu finns det bara en enda länk, men förhoppningsvis kommer det snart fler. Har du någonting du vill bidra med? Hör av dig till This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.!


Ubåtsjakten - Ryskt spel i skärgården

 Denna bortglömda pärla i brädspelsform återupptäcktes under ett av mina desperata försök att bringa ordning i det kaos som skall föreställa mitt vindsförråd. Utgivet i mitten av det av ubåtsjakter, rysskräck och kalla kriget präglade 80-talet ger det dig chansen att som rysk ubåtskapten infiltrera den svenska skärgården. Dessutom påstår kartongen att det är ”Årets Spel”!

Ditt uppdrag är enkelt, Du skall ta dig igenom den svenska skärgården in till Stockholm och angöra Operakällaren för att införskaffa ett större parti kaviar till Amiral Ragolins fest hemma i Kaliningrad. I teorin en enkel uppgift, men den svenska marinen och dina lömska, avundsjuka marinkollegor kommer att göra livet surt för dig genom en serie händelsekort. Tillåt oss att exemplifiera:
”Sovjetiska sjöofficerare beskylls för undermåliga navigationskunskaper i Svenska Dagbladet. Sabotera Segelbåtens Dag, torpedera Svenska Dagbladets följebåt. Framåt. Gå fram 3 steg.”
”LANDKRABBA! Du har satt din ubåt på grund. Arrestera alla ombord, inklusive dig själv tills ni kommer hem igen. Backa 1 steg.”
”Din jämförelse mellan effektiviteten i svensk och sovjetisk industri stämmer inte alls med verkligheten. Du är överansträngd. Stå över en omgång.”

Ubåtsjakten är något av ett svenskt spelmysterium med en bakgrund höljd i dunkel och mystik. Spelet är utgivet av företaget ”Papperix” (www.papperix.se) men det är oklart om Papperix enbart fungerat som tryckeri eller om det också designat spelet. Ingenstans i spelet återfinns tryckår eller namn på konstruktörerna. Inte någon av illustrationerna är signerade. Vem ligger egentligen bakom? Vågar man till de knappt hörbara tonerna av Röda Arméns manskör ana Moskvas inblandning eller står svaret att finna i ett bortglömt rum i en öde korridor i Pentagon? Vet Du något om detta spel? Kontakta i så fall oss på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Tobias Eliasson & Henrik Holmgren
Även publicerad i Löken #3, LinCon 2004